De Spiegel & het Licht | Hilary Mantel

Hoe komt een boek, De Spiegel & het Licht, van Hilary Mantel terecht op de blog van de Vrienden van MPM?

In de eerste plaats is het natuurlijk schitterende literatuur van een gerenommeerde Britse auteur, die zich afspeelt in de 16e eeuw.

Maar het is omdat Guido Latré, hoogleraar Engelse literatuur, verbonden aan UGent en UC Louvain-la-Neuve, deze titel aanbracht. Hij bezoekt regelmatig het Museum Plantin-Moretus met verschillende groepen studenten om te doceren over oude drukken die in de leeszaal worden bekeken. Daarbij mogen zij in een workshop aan den lijve ondervinden hoe het zetten en drukken met een degelpers in zijn werk ging.

Professor Latré kent Hilary Mantel goed en leidde haar rond door Antwerpen ter voorbereiding op De Spiegel & het Licht. Het is het laatste deel van een trilogie over Thomas Cromwell.

Nicky Aerts van Radio Klara interviewde hem hierover. (Het interview dateert van juist voor het verschijnen van de Nederlandse vertaling in mei)
Je kunt de podcast hier beluisteren:


De trilogie
Hilary Mantel wekt het hof van de legendarische Britse vorst Hendrik VIII tot leven, door de ogen van zijn vertrouweling Thomas Cromwell.
In het eerste deel, Wolf Hall, zien we hoe een jonge ambitieuze Cromwell razendsnel opklimt aan het hof van Hendrik VIII.
Daarop volgde Het boek Henry, over de crisis die aan het hof uitbreekt wanneer Hendriks tweede vrouw, Anna Boleyn, geen mannelijke troonopvolger ter wereld brengt.
Het slot van de trilogie De Spiegel & het Licht beschrijft de laatste jaren in het leven van Thomas Cromwell. Ze smeedt een allesomvattend portret van jager en prooi, van een woelige strijd tussen zowel het heden en het verleden als tussen de koninklijke wil en de visie van een gewone man: van een modern land dat zichzelf door conflict, gedrevenheid en moed vormgeeft.

Inhoud
Engeland, mei 1536. Anne Boleyn is dood, onthoofd door een ingehuurde Franse beul. Het was in een oogwenk gebeurd. Na de bloedige lente zet Cromwell, zoon van een smid uit Putney, zijn klim naar macht en rijkdom voort, terwijl zijn vreeswekkende koning, Hendrik VIII, slechts een kortstondig geluk met zijn derde koningin Jane mag kennen. Ze sterft enkele dagen na het baren van de door hem zo vurig gewenste zoon. Cromwell heeft geen eigen legermacht en geen invloedrijke familie die hem kan helpen: hij kan slechts bogen op zijn scherpe verstand. Terwijl Engeland in opstand is, verraders samenzweren in het buitenland en Hendriks bewind kraakt onder een dreigende invasie, ziet de slagvaardig ingestelde Cromwell een nieuw land in de spiegel van de toekomst. Maar kan een natie, of een individu, het verleden helemaal van zich afschudden?
Wat kunt u doen, vraagt de Spaanse ambassadeur aan Cromwell, als de koning zich tegen u keert, zoals hij zich vroeg of laat altijd keert tegen degenen die het dichtst bij hem staan?

De Nederlandse vertaling verscheen bij Meridiaan.

Van de boeken werd een serie gemaakt die te bekijken is op Youtube en ook verkrijgbaar is op dvd.